Jak udekorować stół zgodnie z zasadami savoir-vivre?
Trendy dotyczące dekoracji stołu zmieniają się. Modne są konkretne kolory, kształty, materiały. Jednak pewne zasady pozostają nieśmiertelne. Na przykład ta, że kieliszek do wina zawsze stawiamy w tym samym miejscu. I o ile forma jego prezentacji ulega zmianie na przestrzeni lat, o tyle ideologia rozmieszczenia naczyń i sztućców pozostaje niezmienna. Razem z zaprzyjaźnioną marką Wisan wyjaśniamy zasady dekorowania stołu.
Z tego artykułu dowiesz się:
– jak ochronić obrus przed zabrudzeniami?
– w jaki sposób rozmieścić sztućce?
– jak elegancko ozdobić stół?
Podkładki na stół w luksusowym stylu
Stół, który dekorujesz na daną uroczystość, najlepiej jest przykryć białym obrusem. Będzie on stanowił tło dla barwnych dodatków. Poza tym biel jest bardzo elegancka, dzięki czemu ranga spotkania od razu zostanie podniesiona. Boisz się zabrudzeń? I tak mogą się przydarzyć, ale zniwelujesz szkody, kładąc podstawki pod talerze.
W sklepie internetowym Wisan znalazłam ażurowe produkty w ekskluzywnym odcieniu złota. Nie tylko zjawiskowo wyglądają, ale też chronią obrus przed brudnymi sztućcami. Następnie, na podstawkach połóż duże, a na nich małe talerze. Spróbuj z białymi – będą wyglądać szlachetnie.
Gdzie położyć sztućce?
Na talerzach mogą się pojawić czarne lub grafitowe serwetki. Na nich postaw miski na zupę – oczywiście w kolorze białym. Po lewej stronie połóż noże. Po prawej – widelce oraz łyżki. Zasada jest taka, że z brzegu leżą sztućce, z których korzystamy w pierwszej kolejności. Możesz również włożyć wszystkie sztućce do szarej, złożonej serwetki i położyć całość po prawej stronie. Serwetkę ozdób gałązką iglaka lub płatkami kwiatów, w zależności od sezonu. Kubki na gorące napoje postaw na godzinie 12:05, a zaraz obok kieliszki do wina.
Czas na ozdabianie z pompą!
Wykorzystaj zielone rośliny oraz igły i szyszki do stworzenia dekoracji, którą ułożysz w przezroczystym, okrągłym wazonie. Powinien przypominać klasyczne akwarium dla rybek. Do środka możesz włożyć białą, grubą świecę. A jeśli już przy niej jesteśmy, pamiętaj o złotym lub srebrnym świeczniku, tym razem z długimi, ale wąskimi świeczkami. Jeśli na stół mają wjechać ciasta lub przekąski, wybierz paterę w kolorze podstawki i świecznika.
Minimalizm kojarzy się z elegancją i klasyką. Biel, czerń i złoto (lub srebro) przełamane zielonymi, roślinnymi dodatkami tworzą spójną całość, przy której każdy biesiadnik powinien czuć się komfortowo. Przepiękny, biały obrus w klasycznym stylu znalazłam w sklepie internetowym Wisan. Zainspiruj się dostępnymi na wirtualnych półkach produktami, dzięki którym wyczarujesz ponadczasowe kompozycje na stole. Pamiętaj, że głównymi atrakcjami uroczystości jesteście wy – siedzący przy stole. Niech mnogość ozdób nie przyćmi waszego blasku.