Chociaż możliwości w kuchni są ograniczone na takiej diecie, w sklepach znaleźć można ofertę bezglutenowych produktów, których smak niewiele się różni od ich oryginalnych odpowiedników.
Szeroki wybór mąk i mieszanek
Dieta bez glutenu nie należy do najłatwiejszych. Sama należę do osób, które nie tolerują tego składnika. Długo więc szukałam produktów ze znaczkiem “Gluten free”, dzięki którym będę mogła przygotować smaczne potrawy i wypieki. Tak znalazłam Grano. Szeroka oferta bezglutenowych mąk i mieszanek piekarniczych sprawdziła się doskonale w mojej kuchni.
Coś na obiad i coś na deser
Swoją przygodę z produktami Grano zaczęłam od razu od zrobienia pełnego obiadu. Pierwszym produktem na mój bezglutenowy obiad były naleśniki ze szpinakiem. Zrobiłam je z uniwersalnej mieszanki. Ciasto przygotowałam według zwykłego, znanego chyba każdemu, przepisu na naleśniki. Smażenie okazało się niezwykle łatwe. Ciasto nie przywierało do patelni, co niestety zdarzało się wcześniej, gdy robiłam naleśniki z mąk bezglutenowych.
Naleśniki przygotowałam na słono, ze szpinakowym farszem. Nadawały się więc na główne danie obiadu. Wyszły bardzo smaczne, ciasto było miękkie, nie kruszyło się. To bardzo duża zaleta tej mieszanki, ponieważ wcześniej robiąc naleśniki z użyciem tylko bezglutenowej mąki kukurydzianej lub ryżowej, ciasto wychodziło zbyt twarde.
Bezglutenowe śniadanie
Masz ochotę na bezglutenową owsiankę?
A na deser postanowiłam upiec sobie coś słodkiego. Wybrałam czekoladowe muffinki. Aby je przygotować użyłam specjalnej mieszanki, do której wystarczyło dodać tylko kilka składników. Nie musiałam się martwić o listę zakupów. Zapewniam was, że to, co musiałam dodać, na pewno znajdziecie w swojej lodówce 🙂
Ciasto na babeczki przygotowałam bardzo szybko. Następnie wystarczyło je przelać do foremek i po około 15 minutach pieczenia, mogłam spróbować, jak wyszły. A wyszły doskonałe!
Czekoladowy deser
Chcesz upiec sobie bezglutenowe muffinki?
Ich konsystencja nie różni się od zwykłych muffinek pieczonych z mąki pszennej. Byłam zaskoczona, bo zwykle wypieki bezglutenowe kruszą się i szybko robią się zbyt suche. Czekoladowe babeczki smakowały każdemu, kogo poczęstowałam. Zachwyceni byli nawet ci, którzy uważają, że dieta bez glutenu jest mocno ograniczona 🙂
Produkty, o których wam dziś opowiedziałam to tylko niewielki fragment szerokiej oferty Grano. Dużo szerszą gamę bezglutenowych produktów znajdziecie TUTAJ.
A może szukasz poduszki, dzięki której zawsze się zdrowo wyśpisz? Sprawdź mój artykuł: Zyskaj komfort i higienę podczas snu.