Nóż do krojenia — czy jeden wystarczy?

nóż do krojenia nóż kuchenny z drewnianą rączką

Czy jeden nóż do krojenia wystarczy? Podczas gdy sprzedawcy od dawna zachęcają kupujących do zaopatrywania się w zapasy sprzętu, kucharze i profesjonaliści ze świata żywności głoszą, że wystarczy nam kilka podstawowych noży. Niestety bez odpowiedniej wiedzy bardzo łatwo jest kupić zestaw specjalistycznych narzędzi, których prawie nigdy nie używasz.

Z tego artykułu dowiesz się:

Który nóż do krojenia jest najbardziej uniwersalny?

nóż do krojenia w kuchni

Nóż szefa kuchni z szerokim, ostrym ostrzem to wszechstronne i chyba najbardziej niezbędne narzędzie. To podstawowy nóż do krojenia, od którego każdy powinien zacząć urządzanie swojej kuchni.

Jest idealny do codziennego krojenia w kostkę, siekania, plastrowania i nawet prawdziwemu profesjonalnemu kucharzowi ciężko jest wyobrazić sobie pracę bez niego.

zobacz-katalog

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala mu kołysać się do przodu i do tyłu na desce, co czyni go idealnym do krojenia nawet dużej ilości warzyw naraz. Jego wielofunkcyjność sprawia, że jest on najczęściej wybieranym nożem nie tylko w profesjonalnych kuchniach.

Jak wygląda nóż do obierania?

nóż do krojenia papryczka chilli

Nóż do obierania ma krótkie, smukłe, równej wielkości ostrze ze spiczastą końcówką. Zwykle jest lekki, aby umożliwić nam łatwą obsługę podczas delikatnej pracy.

Mały, ale potężny nóż do obierania posłuży nam także do siekania i krojenia mniejszych owoców i warzyw. Może być również używany do wielu innych prac kuchennych. Pomimo niewielkich rozmiarów, noże do obierania ułatwią nam pracę z twardszymi warzywami, takimi jak ziemniaki, a jednocześnie są wystarczająco zwrotne, aby wykonywać delikatne zadania, takie jak obieranie, przycinanie i usuwanie nasion z owoców.

Nie tylko do chleba

nóż do krojenia nóż

Długie ostrze i ostra ząbkowana krawędź noża do krojenia chleba sprawiają, że jest to idealne narzędzie do piłowania wszelkiego rodzaju pieczywa, w tym chleba chrupiącego, bagietek, bułeczek i bułek. Jego ryflowana krawędź umożliwia przecinanie bardziej miękkich tekstur bez ich kruszenia.

zobacz-katalog

Dzięki temu noże do krojenia chleba są również używane do porcjowania miękkich i puszystych ciast i tortów. Mogą je przecinać bez wybijania powietrza z biszkoptu i uszkadzania ogólnego kształtu.
Więcej o nożach do krojenia chleba przeczytasz w artykule “Kroimy pieczywo, czyli jak wybrać najlepszy nóż do chleba”.

Do czego służy tasak?

nóż do krojenia tasak z przyprawami

Biorąc pod uwagę jego nieporęczne rozmiary, ten rodzaj noża do krojenia jest zwykle używany tylko do surowego mięsa, a nie do gotowanej żywności. Szeroka, płaska powierzchnia tasaków może nam się również przydać do kruszenia ząbków czosnku lub imbiru poprzez ugniatanie ich na desce do krojenia.

Tasak służy do siekania surowego mięsa w ramach procesu rzeźniczego lub do dzielenia go na mniejsze porcje przed gotowaniem. Duża, ciężka konstrukcja oznacza, że ten nóż do krojenia może nawet przeciąć kość, co czyni go jednym z najlepszych noży do przygotowywania surowego mięsa.

Pamiętajmy o ostrzeniu noży

nóż do krojenia nóż kuchenny pomidory

Ostry nóż do krojenia jest o wiele bardziej bezpieczny i skuteczniejszy niż tępy, więc po znalezieniu idealnych narzędzi do cięcia będziesz musiał o nie dbać, aby działały tak wydajnie i długo, jak to tylko możliwe.

Niezależnie od tego, jak przechowujesz noże, zachowanie ich ostrej krawędzi jest konieczne zarówno dla skuteczności, jak i bezpieczeństwa. Nie ma jednej uniwersalnej metody ani rytmu ostrzenia noża do krojenia, ale jego ostre ostrze powinno z łatwością przeciąć pomidora bez zgniatania go.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *