Drewniane deski do krojenia — jak wybrać najlepszą?

drewniane deski do krojenia deski z limonką

Drewniane deski do krojenia to nie tylko element wystroju, ale także piękny element ozdabiający nasze kuchnie. Drewno wbrew pozorom nie jest już tylko symbolem klasyki, to ciepło i przytulność ogniska domowego. Zobacz, dlaczego warto na nie postawić i jak wybrać najlepszą.

Z tego artykułu dowiesz się:

Drewniane deski do krojenia — jak wybrać najlepszą?

drewniane deski do krojenia w kuchni

Drewniane deski do krojenia od lat stoją na szczeblach popularności. Dlaczego? Są nie tylko wygodne w użytkowaniu, ale także trwale i łatwo dostępne. Drewno jest o tyle uniwersalnym materiałem, e idealnie wpasuje się w wystrój każdej kuchni, począwszy od tej nowoczesnej, kończąc na skromnym wiejskim domku. Jak więc wybrać najlepszą drewnianą deskę.

 

Najważniejszym elementem, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę, gdy te wszystkie drewniane deski do krojenia kuszą nas swoim wyglądem jest materiał, z jakiego są wykonane. Drewno powinno być solidne. Im twardsza deska, tym lepsza. Deska wykonana z gruszy, dębu, akacji, jesionu, buku, grochodrzewu oraz cisu będzie najlepszym rozwiązaniem. Skąd wiadomo, że wybraliśmy odpowiednią deskę? Powinniśmy skupić się na jej zastosowaniu i naszych upodobaniach. Czy będziemy na niej serwować potrawy, a może potrzebna jest nam rączka? Na te wszystkie pytania musisz odpowiedzieć sobie przed wyprawą na zakupy. O tym i o innych kluczowych elementach, które powiedzą nam czy nasza deska została odpowiednio dobra, przeczytasz w artykule „Jaką deskę do krojenia wybrać?”, z którego sama dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy.

Poznaj zalety drewna

drewniane deski do krojenia dwie sztuki

Drewniane deski do krojenia niewątpliwe mają wiele zalet. Najważniejszą z nich są jednak właściwości bakteriobójcze drewna. Aby zachować te właściwości, deski wymagają odpowiedniej pielęgnacji, jednak o tym później. Deska poza oczywistym jej zastosowaniem może służyć także jako podstawka pod gorące naczynia oraz garnki, dzięki czemu unikniemy niechcianych przypaleń. A jeśli już się przytrafi taka sytuacja, to w artykule “Jak wyczyścić przypalony garnek?” poznasz efektywne sposoby. Drewniane deski do krojenia nie dość, że nie tępią noży, to również mają właściwości do zasklepiania drobnych nacięć, dzięki czemu nie musimy się stale martwić, o to, że brzydko wygląda i powinniśmy kupić nową.

zobacz-katalog

Nie ma się co oszukiwać, że drewniane deski do krojenia to tylko użyteczny sprzęt w naszej kuchni. Dzięki możliwości uzyskania wielu wzorów i kolorów drewna idealnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny serca naszego domu. Zarówno mały wiejski domek, klasyczny design, jak i nowoczesna architektura skorzystają na tym małym dodatku.

Pielęgnacja nie musi być trudna, czyli jak pielęgnować drewniane deski do krojenia
drewniane deski do krojenia w białej kuchni

Pielęgnacja drewnianych desek do krojenia nie musi być trudna. Najważniejsza jest pierwsza konserwacja. Drewno posiada tendencję do wchłaniania wody i zapachów, dlatego też warto przed pierwszym użyciem zaimpregnować ją za pomocą oleju. Po każdym użyciu deski pamiętaj o jej dokładnym umyciu, w szczególności, gdy używasz jej do krojenia mokrych produktów takich jak mięso. Następnie wytrzyj ją dokładnie ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Jest to istotny element w pielęgnacji, gdyż w przeciwnym wypadku drewniane deski do krojenia będą wchłaniać wszystko, co się na nich znajdowało, a to stanowi źródło pożywienia dla bakterii. Ważne są również noże, których używasz. Jeśli nie chcesz zniszczyć deski, a przy okazji dowiedzieć się, jakich ostrzy potrzebujesz, zerknij do artykułu “Nóż do krojenia — czy jeden wystarczy?“.

zobacz-katalog

Dezynfekować drewniane deski do krojenia? Oczywiście! Jak to zrobić? Nie jest to trudne. Wystarczy sól. Wierzch deski należy posypać solą i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Sól posiada właściwości, które pomogą w likwidacji nieprzyjemnych zapachów, osuszy oraz rozjaśni drewno.

Drewniane deski do krojenia są nie tylko ładne, ale także praktyczne. Z pewnością dopieszczą wygląd każdej kuchni. Na pytanie jak wybrać najlepszą deskę powinniśmy tak naprawdę odpowiedzieć sobie sami. Nasze upodobania i potrzeby są w tym momencie tym, na co powinniśmy postawić. Jeśli szukasz też innych elementów wyposażenia kuchni lub rozglądasz się za wprowadzeniem zmian w domu, obejrzyj NAJNOWSZE WYDANIE magazynu Home&Life. Jak zawsze, bezpłatnie 🙂

Drewniane deski do krojenia to nie tylko element wystroju, ale także piękny element ozdabiający nasze kuchnie. Drewno wbrew pozorom nie jest już tylko symbolem klasyki, to ciepło i przytulność ogniska domowego. Zobacz, dlaczego warto na nie postawić i jak wybrać najlepszą.
Napisany przez
Więcej od HomeandLife
Kristronik
Kristronik - w naszym sklepie znajdziesz: czujniki, gniazda, przełączniki, włączniki świtała. Stawiamy...
Czytaj więcej
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *